True
Speelfilm.TV - TV kijken via internet, de beste Speelfilm tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Tussen kunst en kitsch - Alle afleveringen
Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 5

Een stuk stof van de sleep van de bruidsjapon van prinses Margriet, gemaakt door mevrouw Bergé-Farwick, in Museum De Pont. Zij maakte alle bruidsjurken voor de koninklijke familie. Ook twee boeddhistische reliëfs die zijn gemaakt in de 2e eeuw na Chr. in Gandhara, het huidige Pakistan, komen voorbij. Expert Karl Stimm taxeert een munt die de eigenaar in een koeienvlaai heeft gevonden. Met deze munt werden huursoldaten van de Eburonen, die tegen Julius Caesar vochten, betaald. Verder: een blauwe vaas van de bekendste glasontwerper van Nederland, Andries Copier, en tegelplateaus waarop het einde van de Slag bij Waterloo in 1815 te zien is.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 4

Suzanne Lambooy bekijkt in het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid twee Delftse vazen. Het is een mysterie hoe de schilders te werk gingen. Expert Jaap Polak taxeert een Ottomaans borduurwerk. Martijn Akkerman neemt een broche in de vorm van een wassende maan onder de loep. Deze kan ook als haarspeld gebruikt worden. De halve maan staat symbool voor een nieuw begin en werd vaak met een huwelijk of geboorte cadeau gegeven. En hoeveel is het Nederlandse glas met daarop het oudtestamentische verhaal van het Abrahams-offer waard? Glazen met bijbelse voorstellingen zijn zeldzaam op Nederlands glas.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Afl. 3

In Museum Kranenburgh een vondst van olieverfschetsen en schetsboekjes die een inkijk geven in de werkwijze van een schilder rond 1900. Marcel Brouwer bekijkt een klokkenset, gemaakt door Hendrik Winkelman. Deze vind je niet meer in deze complete staat. De Romeinse sandaalzool, waar in de 1e tot 3e eeuw na Chr. op is gelopen, is een zeldzaam exemplaar dat goed bewaard is gebleven. Ook komt een aquarel van Anton Pieck aan bod. Hij werd na de Tweede Wereldoorlog beroemd met zijn ontwerpen voor beelden die in de Efteling staan. En een houten voorouderbeeld waarop een briefje zat geplakt met daarop: veel geld waard. Klopt het briefje?



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Willem Jan Hoogsteder bekijkt een uniek schilderij. Het is een raadsel wat e

Een kluwenhouder werd vanaf de eerste helft van de 18e eeuw door dames aan de rokband meegedragen zodat ze een handwerkje konden maken als ze niks te doen hadden. Hoeveel is dit waard? Willem Jan Hoogsteder bekijkt een uniek schilderij. Het is een raadsel wat er precies te zien is. Ook in het Cobra Museum; een tinnen kannetje dat een bodemvondst is uit de jaren 60 van de vader van de eigenaar en een voorhoofdsnaald die vermaakt is tot broche en een schilderij van Matthijs Röling. De moeder van de eigenaar beweert dat Röling het later terug wilde kopen, omdat er een schilderijtje van een paard op stond dat geschilderd was door zijn grootvader.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: In Museum Belvédère een krijt portret van Thérèse Schwartze. Zij schilderde

In Museum Belvédère een krijtportret van Thérèse Schwartze. Zij schilderde veel portretten van de koninklijke familie. Fred Kats taxeert een stoelklok uit de 18e eeuw. Voor vijftig euro heeft de eigenaar de klok aangeschaft. Is 'ie meer waard? Pieter Jorissen bekijkt een schilderij dat gemaakt is door Jan van der Zee. Een dag nadat de vader van de eigenaar het schilderij kocht bij zijn vriend, wilde de directeur van het Stedelijk Museum het schilderij kopen. Net te laat! Verder een zeldzaam houten kruis waarop het leven van Christus en Maria is afgebeeld en een ketting die gemaakt is door Ralph Bakker die bij de tien beste edelsmeden hoorde.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Expert Menno Hoencamp taxeert in het Dordrechts Museum een reflectietetelesc

Expert Menno Hoencamp taxeert in het Dordrechts Museum een reflectietetelescoop waarmee je de maan ziet. In Verbeke Foundation komt een schilderij voorbij van Roger Raveel, een van de belangrijkste schilders van België uit de 20e eeuw. Later werd hij tot ridder benoemd, wat vrij uniek was. In Kasteel Wijchen zes boeken die de eigenaar erfde van zijn tante die verloofd was met kunstenaar Bert Munters. Een Chinese theepot die al vier generaties in de familie is, wordt in het Groninger Museum besproken. In het Nationaal Militair Museum bekijkt Esther Aardewerk twee prijszwepen. Zwepen werden uitgereikt ter gelegenheid van harddraverijen.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: In het Jopie Huisman Museum wordt een samengestelde atlas uit 1700 met 35 ka

In het Jopie Huisman Museum wordt een samengestelde atlas uit 1700 met 35 kaarten die de hele wereld vertonen getaxeerd. De boekhandels lieten deze toen voor je binden. In het Drents Museum bekijkt Emiel Aardewerk een zilveren kraankan, dat al een aantal generaties in de familie is. Dit soort grote stukken zijn zeldzaam en werden vaak omgesmolten voor de zilverwaarde. Echter, de handgrepen en de knoppen zijn van ivoor waardoor het moeilijk te verkopen is. In Het Scheepvaartmuseum een zeldzame klok uit 1700 en een schilderij met manden vol vis van Jan Weissenbruch. Rob Driessen taxeert in Museum Kasteel Groeneveld keramieke kerststalfiguren.



Tussen kunst en kitsch
Tussen Kunst en Kitsch: Met onder andere bestek met uit hout gesneden poppetjes, twee schilderijen v

Het bestek met uit hout gesneden poppetjes heeft de schoonvader van de eigenares zelf ooit als antiquair getaxeerd. Hij besloot het te houden. Twee schilderijen van Jan Roeland worden door Paul van Rosmalen, die Roeland persoonlijk kende, getaxeerd. Roeland is een realistisch schilder die zijn werken geabstraheerd heeft. Ook komt een zilveren blaker uit 1809 aan bod. Blakers uit de 18e en vroeg 19e eeuw zijn zeldzaam. Veel zilver werd toen de Fransen naar Nederland kwamen omgesmolten. Verder in de Verbeke Foundation een schaakbord van Paul Wunderlich en een pijpenhouder in de vorm van een dierenkop. Hoeveel is deze luxueuze uitvoering waard?